Słodkie staropolskie ciasta

Kuchnia staropolska to nie tylko bogactwo zup i mięs, ale również smakowite, słodkie ciasta i torty. Można je podawać zarówno na co dzień, jak i z okazji świąt, dlatego też przedstawiamy kilka sprawdzonych i banalnie łatwych przepisów.

ZAWIJANY MAKOWIEC
składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 180 ml mleka, 150 g margaryny lub masła, 6 żółtek, 45 g drożdży, 6 łyżek cukru, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, opakowanie cukru wanilinowego
składniki na masę: pół kg maku, 250 g cukru, 100 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, łyżka miodu, olejek migdałowy, cynamon, łyżka margaryny, skórka pomarańczowa
sposób przygotowania: drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, po czym odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Mak zaparzyć we wrzątku i zemleć. Dodać resztę składników i pianę z białek ubita na sztywno. Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować, nałożyć masę makową i zawinąć. Następnie piec przez około 35-40 minut w temperaturze około 180 stopni.

MAZUREK WIELKANOCNY
składniki: pół kg mąki pszennej, 3 żółtka, 1 jajko, pół szklanki słodkiej śmietanki, szklanka cukru, 25 dkg masła, pólł łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dkg rodzynek, skórka z cytryny, migdały do dekoracji
sposób przygotowania: żółtka i jajko utrzeć ze śmietaną i cukrem. Utrzeć masło i łączyć stopniowo z masą jajeczną i mąką. Po dodaniu pozostałych składników dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wierzchnią warstwę ciasta posmarować żółtkiem i posypać migdałami. Piec przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni.

BABA WIELKANOCNA
składniki: 3 jajka, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sok z cytrny, skórka z cytryny, łyżka kakao
sposób przygotowania: ubić białka, stopniowo dodając cukier. Następnie dodać żółtka i dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny i skórkę. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę przelać większą część masy. Do pozostałej części dodać kakao i wymieszać, następnie wlać do formy. Piec w temperaturze około 160 stopni przez 35-40 minut. Można podawać z polewą czekoladową lub lukrem.

SMACZNEGO!